Lek og spill er ingen lek i følge, Marc Pincus i Zynga Games, i siste nummer av Vanity Fair: “Game mex [mechanics] will be the most valuable skill in the new economy.” Og det dreier seg ikke kun om penger, men vel så mye om hva som driver folk til handling, en ettertraktet kunnskap.
Spill engasjerer folk og driver folk til handling. Ikke bare ungdommer, eller den krevende Generasjon Y, men folk i alle aldre. Spillet Farmville (produsert av Zynga Games) har faktisk flere medlemmer enn Facebook. Hva er det som er så engasjerende med spill? Konkurranse-elementet? Oppmerksomheten? Anerkjennelsen? At det er gøy? Alt dette er jo elementer i spilldynamikk og kjente drivkrefter for handling. Seth Priebatsch, på Ted Talk, snakker om hvordan spilldynamikk er en del av hele samfunnet vårt. Problemet er bare at så mange av spillene er så dårlig designet. The Fun Theory handler om at ved å bygge gøy inn i nyttig så blir det nyttige brukt, og atferden endret. Som for eksempel å få folk til å ta de vanlige trappene i stedet for rulletrappen, som vist i eksempelet fra The Fun Theory.
Dette er jo spennende. Bør ikke forvaltningen også bruke spill i arbeidet med effektivisering, innovasjon og endring?
På Direktoratet for forvaltning og IKTs konferanse Del og Delta, den 25. mai, var det mange som snakket om hvordan forvaltningskulturen er et hinder for endring i offentlig sektor, et hinder for deling av kunnskap og kompetanse. Vi var heldige og fikk Innovasjonsdirektør David Cotterill, Department for Work and Pensions UK, til å fortelle om hvordan de har tatt i bruk spillteknologi for å bygge en innovasjonskultur i virksomheten. Og her snakker vi om en virksomhet med 100 000 ansatte, Europas største utbetalingskonto, og enorme kuttkrav. I foredraget ”Breaking Down the Barriers to Public Sector Innovation” presenterte ban blant annet ”Idea-street”, et spill der medarbeiderne poster sine ideer, vinner poeng etter hvor mange kolleger som stemmer på idéen, og bruker sine opptjente poeng til å kjøpe tjenester for å få omsatt idéen i praksis. Hans mantra er at for å få til innovasjon må man:
Inspirerende!