Temmelig dum, i følge Datatilsynets direktør, Bjørn Erik Thon. Men det er jo ingen forbrytelse å være dum. Og det er ikke alltid man gjør dumme ting fordi man er så dum heller, kanskje bare tankeløs, litt revet med, eller egentlig velmenende. I disse dager, nærmere bestemt 8. mars, feirer Datatilsynet ett-årsdagen til hjelpetjenesten ”Slettmeg.no”. Gratulerer med overstått.
Takket være Datatilsynets ”Slettmeg.no” har 4133 personer siden 8. mars i fjor, fått hjelp til å slette krenkende opplysninger, bilder, filmer, eller hele profilen sin fra nettet. Dette er personer som har opplevd at noen har lagt ut opplysninger om dem som de ikke liker, som ikke stemmer, som rent ut er krenkende, som skaper problemer for dem i hverdagen, eller som de har lagt ut selv og angrer bittert på. Og det er faktisk den største gruppen. 18% av henvendelsene kommer fra folk som vil ha hjelp til å slette noe de selv har lagt ut, som regel egen profil eller konto. 10% har bedt om hjelp for å få slettet bilder lagt ut av andre, gjerne av noen de kjenner godt. Tankevekkende.
Men, som sagt, det er ikke forbudt å være dum, og retten til å bli glemt er et viktig felles personvernprinsipp i Europa. Det skal være mulig å stikke seg vekk fra offentligheten, å frigjøre seg fra tidligere handlinger, også når disse har satt sine nettspor. Bjørn Erik Thon er opptatt av at ”Slettmeg.no” er en hjelp til selvhjelp og en veiviser inn i en teknologisk labyrint og et slags sikkerhetssystem. For selv om man kan være flink til å lese nettaviser, er vi ikke nødvendigvis like flinke til å endre personverninnstillinger på Facebook, eller til å fjerne en filmsnutt fra forrige helgs fest som ligger tilgjengelig for hele verden på YouTube. Alle er ikke like flinke med data. Det kan for hver og en av oss være vanskelig å vite hvordan vi skal gå frem for å få slettet informasjon på en nettside der det ikke finnes antydning til opplysninger om verken eier eller ansvarlig? Ole Morten Knudsen og Lars-Henrik Paarup Michelsen, prosjektlederne i ”Slettmeg.no”, driver ikke med juridisk bistand, eller rådgivning innen lover og regelverk. De gir praktisk hjelp til hvordan folk faktisk går frem for å bli kvitt nettinnhold, eller i hvert fall sørge for at opplysningene ikke lenger er tilgjengelig i alle søkemotorer.
Jeg tror offentlige tjenester, som ”Slettmeg.no”, kan bidra til å bedre relasjonen mellom borgerne og forvaltingen. Offentlige tjenester må være basert på brukernes behov, være nyttige, og hjelpen må gi resultater. Inntil vi har lært oss nettvett, og begynt å telle til ti før vi legger ut bilder av oss selv eller andre i krenkende situasjoner, så trenger vi slik hjelp til selvhjelp.
Gratulerer med dagen ”Slettmeg.no”
Noen enkle tips: