USA har blant annet to føderale nettsteder som forsøker å åpne opp interne arbeids- og beslutningsprosessene for innbyggerne, www.regulations.gov og www.challenge.gov. Mon tro om ideene har overføringsverdi til norsk forvaltning?
En kjapp ”klikke meg rundt og se hva jeg finner”-sammenligning av de to nettstedene tilsier at amerikanske myndigheter har lykkes bedre med å tilrettelegge for innovasjon og problemløsning, enn for reell brukermedvirkning i byråkratiske beslutningsprosesser.
Nettstedet samler alle reguleringer fra over 300 føderale virksomheter. Her kan man søke etter vedtatte og planlagte forskrifter, og legge inn kommentarer til forskrifter under utarbeidelse.
Nettstedet gjør utvilsomt forskriftene lettere tilgjengelig for folk flest, men selve brukerinvolveringen er ikke veldig imponerende. Funksjonaliteten for å lese og kommentere høringsutkastene er verken innovativ eller interaktiv. Høringsdokumentene er lagt ut som lange PDF- og Html-filer, uten mulighet til å bevege seg mellom kommentarer og avsnitt i teksten, eller knytte kommentarer til spesifikke deler av teksten. Det positive er at dette gjør det enklere å finne samtlige reguleringer på ett sted, fremfor å bevege seg mellom f eks ulike departementers nettsider for å få en oversikt.
Nettstedet bruker crowdsurfing til å involvere innbyggerne i å løse problemstillinger for offentlige virksomheter (”challenges”). Eksempler på problemstillinger som har vært utlyst er alt fra klesvask i verdensrommet til matoppskrifter for å få skolebarn til å spise sunnere.
Borgerne kan delta på flere måter. Man kan trykke ”I support this challenge!” hvis man syns en problemstilling er interessant, eller man kan fremme løsningsforslag og kanskje vinne pengepremier eller prosjektstøttemidler til å videreutvikle ideene sine. Man kan også stemme på andres løsningsforslag, diskutere, blogge og dele informasjonen på Facebook, etc. Noen av utfordringene krever avansert innovasjon og utviklingsarbeid, som forskningsprogrammet for den amerikanske marinen, andre ber om enklere løsninger, som plakatdesignkonkurransen om radonfarer.
Vi har eksempler på lignende involvering i norsk forvaltning også. De mest interessante er kanskje Fornyings- administrasjons og kirkedepartementet bruk av samskrivingsverktøyet Wikibøker for å utarbeide Veilder om viderebruk av offentlige data, og Skien kommunes idébank hvor innbyggerne kan dele ideer til å forbedre kommunen, og stemme på eller kommentere andres ideer. Nettstedet har foreløpig ikke tatt helt av, men kan kanskje gi oss interessante eksempler på brukermedvirkning til forvaltningsutvikling?
I tillegg kommer selvsagt de mange kommunale og statlige bloggene (denne inkludert) som diskuterer forvaltningspolitiske problemstillinger, men hvorvidt disse bloggene i seg selv gjør arbeidsprosessene i forvaltningen mer åpne og tilgjengelige er vel heller tvilsomt.
Hva syns du – er challenge.gov eller regulation.gov interessante løsninger for norsk forvaltning? Er dette steg i riktig retning mot en mer tilgjengelig forvaltning?